Vier de Verschillen

1 juni, Loods13, Minister Kanstraat 16 in Emmen

Op 1 juni vieren we de verschillen, omdat we duidelijk willen maken dat er in Emmen voor iedereen plek is, wat je geaardheid of je gender ook is. Tijdens deze spectaculaire dag kun je genieten van een vol programma met workshops, talks en feest! Kom je ook naar het Rensenpark om dat met ons te vieren?

Programma Vier de verschillen

Splinter Chabot en Nanoah Struik

Schrijver Splinter Chabot en activist en maker Nanoah Struik delen hun ervaringen over hun queer-zijn, en hoe dit naar voren komt in hun werk.

Splinter Chabot (hij/hem) publiceerde in 2020 zijn debuutroman Confettiregen, een autobiografisch verhaal over zijn coming-out. Dit boek belandde op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en het Beste Boek voor jongeren.

Nanoah Struik (hen/die) is non-binair en komt uit Emmen. Sinds Nanoah 18 is spreekt die zich uit over genderdiversiteit. In 2021 publiceerde hen samen met Mona van den Berg het boek X – Alles en Niets, waarin non-binaire mensen werden gefotografeerd en geïnterviewd.

Wil je graag bij het gesprek tussen Splinter en Nanoah aanwezig zijn? Leuk! Hiervoor dien je een extra kaartje aan te schaffen, deze is gratis!

Reserveer direct je kaartje!

Blokkenschema Vier de Verschillen

Blokkenschema

Wil je het blokkenschema printen? Dat kan!

Download het blokkenschema (PDF)

Openingstoespraak

Henk Nijmeijer, Regenboogambassadeur van de gemeente Drenthe opent Vier de Verschillen met een toespraak. Henk was een van de drijvende krachten van het initiatief ‘Drenthe Regenboogprovincie’ in 2016, om de acceptatie van LHBTIQ+’ers in Drenthe te vergroten. Alle Nederlandse provincies namen dit Drentse initiatief over. In zijn rol als Regenboogambassadeur zet Nijmeijer zich in om het regenboogbeleid van provincie en gemeenten meer vorm en inhoud te geven en om aandacht te blijven vragen voor de emancipatie van LHBTIQ+’ers in Drenthe.

Pop-up STROOMlab

Kom naar het pop-up STROOMlab om te experimenteren met fotografie. Hier draait alles om jouw creativiteit en jouw visie op de wereld om je heen. Maak een portret van jezelf of ga op de foto met je vrienden.

Experimenteer met verschillende invalshoeken en composities. Zodra je de perfecte foto hebt gemaakt, printen we die direct voor je uit.

Personaliseer met (verf)stiften die we voor je hebben klaarliggen. Laat je creativiteit de vrije loop en voeg een geheel nieuwe dimensie toe aan je foto's.

Voeg teksten toe, maak illustraties en mix verschillende media voor een unieke uitstraling. Het is jouw kans om je artistieke kant te laten zien!

Tasjes drukken als Keith Haring

Keith Haring was samen met Andy Warhol en Roy Lichtenstein grondleggers van de pop-art. Hij zette zich tijdens zijn leven in voor de acceptatie van queer personen. Zijn herkenbare tekeningen zijn tot op de dag van vandaag populair en gaan over
verbinding, vrede en het aankaarten van misstanden in de wereld.

Ook vroeg hij als queer kunstenaar aandacht voor de lhbtiq+gemeenschap in een tijd waarin homoseksualiteit in een groot deel van de VS nog illegaal was.

Daarnaast vroeg Haring met zijn kunstwerken aandacht voor de AIDS-epidemie, die vooral homoseksuele mannen trof. Ook Haring werd ziek. Hij stierf in 1990 op 31 jarige leeftijd aan de gevolgen van AIDS.

Expositie Oudroze

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige lhbtiqa+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Deze expositie is vanaf 16 mei te bewonderen bij Facet, en op Vier de Verschillen in het klein te zien bij Loods13.

Workshop Voguing

Vogue is een dansstijl die ontstond in de jaren 70 in New York. De queer-gemeenschap kwam daar samen bij balls, waar ze hun mooiste outfits en hun beste dansmoves lieten zien.

Dansers gebruiken gestileerde en geometrische bewegingen om poses te imiteren van modellen uit het tijdschrift Vogue, waar de dansstijl zijn naam aan dankt.

Docenten Jordy Jansen en Seth Bodega laten je de basis van voguing zien. Wil je meer weten over voguing? Kijk dan deze korte video.

Wat Denk Je Nu Écht Van Lhbtiqa+?

Vaak denken we dat het goed gaat met de acceptatie van queer personen in Nederland. Maar is dat echt zo?

In dit kunstwerk van stichting Rainbow Collective kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden. Zo kunnen we zien wat Emmenaren vinden van queer personen, en waar er nog winst te behalen valt.

Queer Quiz

Wie weet het meest over queer cultuur? Nanoah Struik host deze gezellige en leerzame quiz over alles dat te maken heeft met LHBTIQ+ zaken.

Test je kennis en maak kans op mooie prijzen!

De Podcast met Linde van der Pal

In de aanloop naar Vier de Verschillen op 1 juni gaat Adham in gesprek met Linde van der Pal en Alys Wouda, die elk hun ervaring en visie deelt over een aantal standpunten binnen de LGBTQ community.

Lekker luisteren!

Filmhuis

In samenwerking met Filmhuis Emmen zijn er tijdens het middagprogramma internationale korte films te zien. ’s Avonds vertonen we de film XXY (2007). XXY won talloze prijzen op festivals, waaronder de Grand Prix Semaine de la Critique in Cannes. 

Workshop drag makeup

Heb je altijd al willen weten hoe het is om een drag queen te zijn?Leer bij deze workshop van Studio Marian alle kneepjes van het vak en tover jezelf om tot de allermooiste dragqueen.

 


Wil je het hele jaar door de verschillen vieren? 🌈 🎉

Kom dan eens langs in ons Regenboogcafé! Bij onze maandelijkse meetings ontmoet je Emmense LHBTIQ+’ers, kan je ervaringen delen en doen we leuke activiteiten.

Kijk hier voor de actuele data


Regenboog 🌈 | 📚 Boeken

Neem eens een kijkje in onze Regenboogkast. Daar vind je de mooiste verhalen over queer personen en vind je informatie over LHBTIQ+ onderwerpen. Check hier een paar van onze leessuggesties!