Trots op je buurt

Gepubliceerd op: 22 november 2023 09:48

In het project ‘Trots op je buurt’ gaat Facet op zoek naar de kracht van een buurt: waarom is het er fijn om te wonen, wat doen de bewoners goed met elkaar en wat betekent een prettige woonomgeving voor je mentale en fysieke gesteldheid?

In dit project gaan een medewerker van Facet en een kunstenaar de wijk in. Samen met bewoners voeren ze gesprekken, organiseren ze (culturele) activiteiten en gaan ze op zoek naar hun verbondenheid, de trots en de kracht die uiteindelijk wordt verwerkt in een kunstwerk, uitgekozen en gemaakt door de bewoners. Het eerste project vindt plaats op woonwagenkamp de Ark.

Over verschillende wijken leven vaak oordelen maar kloppen deze ook? We weten immers niet wat er achter de voordeur speelt. In dit project gaan we op zoek naar de kracht en trots van de buurt die hen samenbindt.

De bewoners kozen als afsluitend kunstwerk voor een fotowand voor het buurthuis. Samen met hen werden foto’s uitgezocht van vroeger en nu, begeleid door mooie bijbehorende verhalen. Met de kinderen zijn kunstkastjes gemaakt en de jongeren hebben gefotografeerd. Al deze resultaten worden aan de fotowand toegevoegd samen met een aantal quotes die bij het geheel passen.

Beeldend kunstenaar Ellen Kroeze van Atelier Helderrood uit Emmen heeft tevens de kunstworkshops voorbereid en uitgevoerd en een prachtige compilatie gemaakt van de foto’s en werkjes tot één grote wand waar de bewoners heel trots op zijn.

Dit project is een impuls voor het verbinden van mensen door middel van het delen van verhalen en mede mogelijk gemaakt door de Drentse Innovatie Agenda, een samenwerking tussen de bibliotheken in Drenthe.