Taalhelden van Emmen

Gepubliceerd op: 23 juni 2023 11:37

Wij feliciteren de taalhelden uit de gemeente Emmen met de taalheldenprijs van prinses Laurentien! In Drenthe zijn twee initiatieven in de prijzen gevallen, namelijk Dennis Bos uit Emmen en vier scholieren van het Hondsrugcollege in Emmen.

Dennis is als jong jongentje zo extreem gepest dat hij nooit heeft kunnen leren lezen en schrijven. Zijn laaggeletterdheid had enorme impact op zijn verdere leven. Hij gebruikte vaak smoesjes, zodat mensen niet doorhadden dat hij niet goed kon lezen en schrijven.

Twee jaar geleden veranderde alles toen de ggz laaggeletterdheid vaststelde bij Dennis. Hij dacht dat hij uitgelachen zou worden, maar dat gebeurde niet. Hij werd omarmd en kreeg 1-op-1 les. In de bibliotheek schreef hij steeds weer hele stukken over uit boeken en na 3 maanden kon hij lezen en schrijven. Nu gaat Dennis als taalambassadeur langs bedrijven en organisaties en zet hij cursussen op, maar het meest trots is hij op dat hij nu zijn dochter kan helpen met school.

Elise Deemter, Merel van der Graaf, Nynke Striper en Lieke Holwarde zitten in 6 vwo op het Hondsrugcollege in Emmen. Als examenopdracht voerden zij een meesterproef uit voor huisartsenpraktijk Tweelingdorp in Nieuw-Amsterdam. Zij vroegen de scholieren om te onderzoeken hoe ze de communicatie van de praktijk kunnen verbeteren, zodat ze met name laaggeletterde patiĆ«nten beter bereiken. Zij komen vaak niet of te laat met klachten naar de huisarts of ze nemen medicatie op een verkeerde manier in. De scholieren hebben zich verdiept in laaggeletterdheid en zijn daarna met name aan de slag gegaan met het verbeteren van de website.