Opnieuw een TaalTheaterNacht in Emmen!

Gepubliceerd op: 27 juni 2024 08:30

Op vrijdag 22 november is er een feestelijke editie van de TaalTheaterNacht in Emmen. Hiermee viert de Stichting Taalpodium Emmen haar 35-jarige jubileum.

De TaalTheaterNacht was lange tijd een begrip in Emmen en wijde omgeving. Dit festival werd voor het eerst georganiseerd in maart 1990 door Taalpodium Emmen (STEM). Maar liefst 18 keer was er een TaalTheaterNacht, maar uiteindelijk stierf het een zachte dood. STEM bleef ondertussen doorgaan met allerlei andere activiteiten op taalgebied, zoals Lichtvoetig, het Nederlands Kampioenschap light verse-dichten.

De eerste TaalTheaterNacht was bij Café Restaurant Grimme aan de markt in Emmen. Later werd het verplaatst naar Theater De Muzeval en De Grote Kerk. Er traden veel grote namen op uit de wereld van schrijvers, dichters, cabaret en muziek. Bij de eerste editie brachten o.m. Martin Bril, Simon Vinkenoog en Johnny van Doorn hun werk voor het voetlicht. Het publiek kwam er in grote getale op af. In nauwe samenwerking met Facet organiseert STEM nu de 19de editie van de TaalTheaterNacht.

Twee artiesten van deze eerste TaalTheaterNacht komen ook nu, 35 jaar later, naar Emmen om voordrachten te geven: de Drentse schrijver Jan Veenstra en Jean Pierre Rawie, dichter en columnist van het Dagblad van het Noorden.

Verdriet van Drenthe

Tien keer verscheen er een essay met als thema Het Verdriet van Drenthe. Onder meer Marcel Möring, Frank Westerman, Mariët Meester en Tomas Ross schreven over hun ‘Verdriet’.

Tijdens de komende TaalTheaterNacht wordt het 11de ‘Verdriet’ gepresenteerd. Deze wordt geschreven door Marijke de Vries, o.a. journalist voor het dagblad Trouw. Marijke groeide op in Nieuw-Amsterdam en woont al jaren in andere delen van ons land en België.

Programma TaalTheaterNacht

Het volledige programma, met landelijke, noordelijke en lokale schrijvers, dichters, muziek, kleinkunst, jong talent en meer, wordt direct na de zomer bekend gemaakt.

Ook voor jongeren is er een prominente plaats ingeruimd. Op maar liefst 8 podia wordt er een boeiend programma geboden tussen 19.30 u en 01.00 uur. Het wordt een TaalTheaterNacht waar voor elke taal-, theater- en muziekliefhebber wel iets valt te genieten.

Ticketverkoop gestart

De TaalTheaterNacht vindt plaats op vrijdag 22 november bij Facet, in het centrum van Emmen. Inmiddels is de ticketverkoop gestart via de webshop van Facet. Voor jongeren t/m 21 jaar is het gratis toegankelijk (een ticket is wel noodzakelijk), voor 22 jaar en ouder voor een feestprijsje van slechts € 10,00.

Tickets TaalTheaterNacht

Website STEM