Jongerenexpositie over depressie bij Facet

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 08:57

Docente Eva Sinaga, o.a. werkzaam bij Facet en tekendocent bij het Esdal College Boermarkerweg, heeft samen met 97 leerlingen voor het vak Tekenen gewerkt aan het onderwerp ‘depressie en somberheid’. In februari is de expositie ‘De grote zwarte hond!’ te zien bij Facet.

Somberheid en depressie maken deel uit van onze samenleving. Meer dan wij ons bewust zijn en vaak onzichtbaar. Een gevoelig onderwerp waarbij het nog steeds moeilijk is om erover te praten, hulp te zoeken, hulp aan te bieden of om het te aanvaarden.

Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor veel jongeren. Dit komt vaak omdat somberheid en depressie zich niet laten vangen, want het is niet in een vorm te gieten en het neemt vele vormen en gezichten aan.

Docente Eva Sinaga vertelt: ‘Het doel van het kunstproject is om jongeren zich te laten inleven in mensen met een depressie, zodat zij de signalen bij zichzelf en bij anderen kunnen herkennen en daardoor hulp kunnen inschakelen wanneer dit nodig is. Daarnaast leerden zij hoe zij zichzelf en hun emoties kunnen uitdrukken in kunst.

Dit project is ontstaan vanuit de behoefte om somberheid en depressie te mogen accepteren in onze samenleving en het negatieve gevoel om te zetten tot een betekenisvolle beleving door kunst als communicatiemiddel te gebruiken.’

‘Een ander doel van de tentoonstelling is om te laten zien dat het ok is om je rot te voelen en dat het niet erg is dat het daardoor een dag even minder goed gaat. Een dag niet gelachen is nog steeds leven. Juist jongeren zouden de ruimte moeten krijgen om hun emoties te leren begrijpen. Ook is het van belang dat ze hierbij de juiste begeleiding krijgen’, aldus Sinaga.

Facet is een organisatie die een warme plek wil bieden aan jongeren en met ze wil optrekken. Er worden regelmatig activiteiten en projecten georganiseerd voor jongeren met als doel om ze te informeren, te helpen of om gezelligheid en ontmoetingen met anderen te bieden.

De expositie is te zien tot en met 26 februari in de vestiging Emmen centrum en zal bestaan uit een selectie schilderijen en een muur waar brieven zijn opgehangen. Ook staat er een brievenbus in Facet waarin bezoekers, al dan niet anoniem, een persoonlijke brief kunnen stoppen over depressie. Deze brievenbus wordt nooit opengemaakt.