Blog: Inspelen op de bezoeker en altijd een feestje!

Gepubliceerd op: 14 juni 2022 08:45

Nu we alweer een tijdje opereren onder de naam Facet is verandering ook voor het personeel aan de orde van de dag. Laatst vroeg iemand me hoe we bij de receptie van Facet omgaan met de wijzigingen. Ik was even stil om erover na te denken en kon niet anders dan antwoorden dat ik er in de dagelijkse gang van zaken bij de balie niet heel veel van merk.

Natuurlijk, esthetisch is er het één en ander aangepast. We kijken nu naar buiten langs een prachtig gekleurd vormenspel op de ramen en we worden opgesierd door een vrolijk beplakte balie maar inhoudelijk is ons werk nog steeds gelijk. We veranderen altijd als een kameleon met elke klant mee.

Aanpassen is wat we bij de receptie altijd al deden, bij elke bezoeker die we helpen. Moeiteloos schakelen we van een vrolijke peuter die trots haar zelf uitgezochte prentenboek komt tonen naar een man die de boeken van z’n pas overleden vrouw komt terugbrengen en eigenlijk het liefst gewoon even een praatje wil maken. Of van een pubermeisje die zich niet realiseert dat ze nog steeds gratis lid is van de bieb (wat een meevaller!) tot een jonge vader die zijn pasgeboren kind in komt schrijven. Zoveel mensen, zoveel situaties, zoveel manieren van communiceren. Al die verschillende mensen die ons dagelijks passeren maken dat ons werk zo afwisselend en leuk blijft. We waaien wat dat betreft met alle winden mee.

Dat onze bezoekers het soms ook lastig vinden om met verandering om te gaan merken we sinds de invoering van onze nieuwe naam regelmatig. Onlangs kwam iemand bijna samenzweerderig naar me toe om vervolgens iets te fluisteren als: ‘ik blijf jullie gewoon Bibliotheek noemen hoor’. Als altijd reageerde ik met een glimlach om daarna uit te leggen waarom we ervoor gekozen hebben een andere naam te gebruiken en waar Facet eigenlijk voor staat.

We zijn natuurlijk allang niet meer alleen maar een gebouw met boeken, wat bibliotheek bijna letterlijk betekent. Onze dienstverlening is met de jaren meegegroeid, we zijn ons continu aan het ontwikkelen tot een veel bredere, maatschappelijk relevante plek. Nu we ook nog eens gefuseerd zijn met De Kunstbeweging, werd het tijd om een nieuwe naam aan te nemen. Het past bij de evolutie van het klassieke bibliotheekwerk naar de veelzijdige dienstverlener die we tegenwoordig zijn. Alle kleine facetten van ons werk samen hebben geleid tot onze nieuwe naam Facet. Een naam die ook nog eens uitstekend past bij de veelzijdigheid van onze gemeente.

Ik weet niet zeker of ik overtuigend genoeg was maar ik kweekte er wel begrip mee. ‘Tja, als je het zo zegt, dan snap ik het wel. Ik vind het alleen nog niet zo lekker bekken, dat Facet. Ik kom ook al 60 jaar bij de Bibliotheek, dat krijg je er niet zomaar uit.’ Gelukkig hoeft dat ook niet, want ook wij hebben tijd nodig om ons aan te passen. De oude naam met logo zal her en der voorlopig nog wel zichtbaar zijn. Wat ik ook een mooie, veelgehoorde vraag vind, is: ‘hoe spreek ik het eigenlijk uit? Is het nou Faasèt, of Feejst op z’n Engels?’ Hoewel ik dan echt mijn best doe om niet te lachen maak ik er maar een grapje van.

We vinden het een groot feest om ons als nieuwe organisatie te presenteren, maar heten ‘gewoon’ Facet!

Leanne Bating
Floormanager Facet