Facet ontwikkelt project ''Boek te leen''.

Gepubliceerd op: 14 juli 2023 10:20

Wethouder Dewy Leal ontvangt twee boeken geschreven én geïllustreerd door kinderen uit Emmen. Facet heeft in samenwerking met twee basisscholen een pilot project ontwikkeld, dat kinderen die net hebben leren lezen in groep 3 en 4, stimuleert om zelf (meer) te gaan lezen. Om kinderen hiertoe aan te zetten gaan zij samen met hun klasgenootjes een boek maken.

Tijdens de presentatie op woensdag 12 juli bij Facet nam wethouder Dewy Leal de eerste exemplaren in ontvangst van twee boeken geschreven door kinderen van basisschool ’t Eenspan. Ook leerlingen van basisschool Op ’t Veld schreven hun eigen boek. Deze boeken worden een jaar lang opgenomen in de collectie van Facet en zijn voor iedereen te leen.

Boek te leen!

Samen met ’t Eenspan en OBS Op ’t Veld ontwikkelde Facet het project Boek te leen!  Beeldend kunstenaar Marion Mencke en dramadocent Janneke van ’t Hoff ontwikkelden de kunstlessen en gaven enkele inspirerende workshops aan de groepen 3 en 4. Zo maakten de leerlingen twee aan twee elk een pagina met illustraties en tekst. De leerkrachten verzorgden de bijbehorende leeslessen. Annet Struik, leerkracht van 't Eenspan merkte naar aanleiding van enthousiaste reacties van kinderen op: “Dit project zouden eigenlijk alle kinderen op de basisschool een keer gedaan moeten hebben.”  

Door kinderen zelf als schrijver en illustrator in te zetten, beoogt het project de nieuwsgierigheid naar boeken te prikkelen en de kinderen te stimuleren meer te gaan lezen. Daarnaast worden zij uitgedaagd om samen met ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s Facet te bezoeken om daar hun eigen boek en andere boeken te komen lenen. Dit om het lezen thuis een extra stimulans te geven. Eén van hen zei: “Ik heb een echt boek gemaakt en nu word ik beroemd!”