Expositie Siemen Dijkstra

Gepubliceerd op: 30 mei 2022 09:32

Van 16 mei tot en met 30 juni is in Facet -locatie Emmen centrum- een expositie te bewonderen met werken van graficus Siemen Dijkstra (1968). Dijkstra won dit jaar de Culturele prijs van Drenthe.

Dijkstra is een zeer bekende hedendaagse graficus in Noord-Nederland, werd geboren in Noord-Holland en groeide op in Zuidwest-Drenthe. Dijkstra, die wordt gezien als een autoriteit op het gebied van kleurenhoutsneden won dit jaar de Culturele Prijs van Drenthe.

Hij studeerde aan de Academie Minerva af in de vakken illustratie en grafiek. Inspiratie haalt Dijkstra naast Drenthe uit Scandinavië, deze gebieden worden door hem in gedetailleerde kleurenhoutsneden vastgelegd. Dijkstra gebruikt acht tot soms wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft. Het resultaat is een serie kleurrijke, gedetailleerde afbeeldingen van artefacten en landschappen.

Kleurenhoutsneden

Begin jaren ’90 volgden de eerste kleurenhoutsneden met het landschap als onderwerp. Deze landschappen hadden een sterk symbolistisch karakter en waren gebaseerd op Noordelijke sferen, maar het vormde wel het begin van dit "oeuvre”. Het waren ook de Scandinavische schilders van het Fin de Siècle, die hem inspireerden. Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal.

De expositie is gratis te zien tijdens de openingsuren van Facet aan het Noorderplein in Emmen.