Esmeé Bos wint Emmense voorleeswedstrijd!

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 10:27

Esmeé Bos van basisschool De Bascule uit Nieuw-Amsterdam heeft vanmiddag de Emmense voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Rensentheater in het voormalig dierenpark. Het betrof hier de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Emmen vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2022!

De drie kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door bibliotheekmedewerker Mariëtte van Hebel naar voren gehaald en kort aan het publiek en de jury, bestaande uit directeur – bestuurder van de Bibliotheek Emmen Nicole Stiekema, Gouden Griffelwinnaar Pieter Koolwijk en wethouder Raymond Wanders. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord gesproken.

Esmeé las een fragment voor uit het boek ’De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen’ van Andy Griffiths en Terry Denton. De jury vond dat er eigenlijk drie winnaars zijn die alle drie op hun eigen manier het publiek meenemen in hun verhaal. Esmeé scoorde het beste op tempo, intonatie en het nemen van rustmomenten en is daarom uitgeroepen tot de winnaar.

En alsof het zo moest zijn, Machteld van der Werf, directeur van het ATLAS Theater, heeft niet alleen de winnaar maar ook de andere twee finalisten 2 kaarten geschonken voor het theaterstuk ‘De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen’ dat in mei in het theater vertoond wordt.Esmeé zal één van de twaalf deelnemers zijn aan de provinciale finale die op 13 april gehouden zal worden in Podium Zuidhaege te Assen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.