Ceyda Kunt wint Emmense voorleeswedstrijd!

Gepubliceerd op: 29 maart 2024 10:00

Ceyda Kunt van basisschool 't Eenspan heeft vanmiddag de Emmense voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Rensentheater, een knus theater in het voormalig Noorder Dierenpark. Het betrof hier de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Emmen vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2024!

De vier kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door Facetmedewerker Anouk Haddering naar voren gehaald en kort aan het publiek en de jury, bestaande uit directeur-bestuurder van Facet Nicole Stiekema, Kinderburgemeester Kirsten Alting en finalist van de Drentse voorleeswedstrijd van de Pabo Fiona Diemel voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd o.a. gelet op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend juryberaad, werd het verlossende woord gesproken.

Ceyda las een fragment voor uit het boek ‘Olaf’ van Rob Stoker. Volgens het oordeel van de jury las Ceyda voor met veel inleving en goede vertolking van emoties. Ook bracht haar introductie het publiek meteen mee in het verhaal. Naast, hoe kan het ook anders, een prachtig (voor)leesboek cadeau, kreeg niet alleen de winnaar maar ook de andere drie kandidaten en Kirsten 2 kaarten geschonken door het ATLAS Theater voor het op het boek gebaseerde theaterstuk ‘Mees Kees op kamp’ dat begin april in het theater vertoond wordt. Ceyda zal één van de twaalf deelnemers zijn aan de provinciale finale die op 17 april gehouden zal worden in Podium Zuidhaege te Assen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.