Activiteiten in het kader van 4 en 5 mei in de Grote Kerk in Emmen

Gepubliceerd op: 14 maart 2023 10:35

Het thema van 4 en 5 mei is dit jaar 'Leven met oorlog’. In aanloop naar 4 en 5 mei organiseren Facet en Inspiratieplein Grote Kerk twee bijeenkomsten in de Grote Kerk in Emmen.

Lezing ‘Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis’

Eind 1940 eist de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in Openbare Bibliotheken. Elf bibliotheekmedewerkers raken bijna geruisloos hun baan kwijt. Mark Deckers ging op zoek naar de verhalen van hun levens.

Verhalen over pijnlijk ontslag of in de knop gebroken levens. Maar ook verhalen over het overleven van meerdere kampen of door moedig onderduiken. Verhalen over levens die bijna onder het stof leken te verdwijnen maar die het waard zijn om opnieuw in het licht te zetten.

Mark is van huis uit bibliothecaris en werkt bij Rijnbrink als bestuurssecretaris. Hij is een specialist op het gebied van openbare bibliotheken en schrijft met regelmaat over de kleine bibliotheekgeschiedenissen. Eerder verscheen van zijn hand ‘Alles behouden, de oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer’.

Muzikale bijdrage die avond wordt verleend door van Saskia Rozeveld (viool) en Mark Puister (accordeon)

Helaas is deze lezing geannuleerd.


Liedjesvoorstelling 'Ik ben de ander'

‘IK BEN DE ANDER

Ik ben de ander is een voorstelling over oorlog en verlangen naar vrede.

Liederen, gedichten en citaten uit speeches van wereldleiders vloeien aaneen tot een prachtige verbeelding van oorlog, verdriet, bevrijding en vrijheid. Inspiratie is onder andere gehaald uit speeches van Churchill en Mandela maar ook tekstfragmenten van Frank Boeijen, Rainer Maria Rilke en Henriëtte Roland Holst. Belangrijk onderdeel van het programma zijn de liederen bewerkt en geschreven door Bert Kremer.

Je realiseert je maar al te goed dat vrijheid niet vanzelfsprekend is maar wel van levensbelang voor iedereen. De voorstelling is als opmaat naar 4 en 5 mei. Met medewerking van Willem Jan Stuut (piano), Bert Kremer (voordracht, zang, gitaar), Reina Zijlstra (zang) en André van der Bor (voordracht).

  • Maandag 24 april 2023, 19.30 uur
  • Grote Kerk Emmen Schoolstraat 5, 7811XX Emmen
  • Toegang € 7,50 (bij voorkeur met PIN)

Kaarten zijn voorafgaand aan de voorstelling bij de kerk verkrijgbaar.

Naar website Inspiratieplein Grote Kerk