Vakantielezen 2024: Een zomer vol leesplezier

Gepubliceerd op: 1 juli 2024 08:30

Dit jaar staat heel Nederland weer in het teken van Vakantielezen, het inmiddels bekende leesbevorderingsprogramma dat ook in de gemeente Emmen wordt georganiseerd door de leesconsulenten van Facet. Dankzij Vakantielezen houden beginnende lezers hun leesniveau tijdens de zomer in stand en wordt het leesplezier in gezinnen gestimuleerd.

Op leesavontuur

Vakantielezen biedt een afwisselend programma dat bestaat uit drie belangrijke onderdelen: activiteiten in de klas, thuis en in de bibliotheek. Het begint met een feestelijke aftrap op school, waar leesconsulenten van Facet de kinderen verwelkomen. Tijdens deze kick-off verzamelen leerlingen hun leeservaringen op een kleurrijke landkaart, waar ze stickers verdienen voor boeken die hen meenemen naar verschillende themalanden zoals Avonturenland, Griezelkust en Sportmanië. 

Zomervakantie met Fenna Ramos

Tijdens de zomervakantie gaat het programma verder op YouTube via @vakantielezen. Fenna Ramos van NPO Zappelin leest vanaf 17 juli wekelijks voor en inspireert kinderen om zelf te lezen. Deze verhalen zijn ook te beluisteren op Spotify. Kinderen kunnen hun leeservaringen bijhouden in een Juttersboekje met leuke opdrachten. De website van Vakantielezen biedt daarnaast online verhalen en luisterboeken aan. Facet Emmen centrum organiseert ook een Jutters speurtocht, waarbij kinderen een Juttersboekje kunnen verdienen.

Dankzij Vakantielezen houden beginnende lezers hun leesniveau tijdens de zomer in stand en wordt het leesplezier in gezinnen gestimuleerd. Vorig jaar namen door heel Nederland 45.000 leerlingen deel aan Vakantielezen in de klas en lazen zij samen ongeveer 185.000 boeken op school. Dit jaar zijn daar landelijk weer 8000 kinderen bijgekomen en verwachten wij een nog hoger aantal gelezen boeken op school. Deze cijfers onderstrepen het succes en de impact van dit programma. Dit jaar kijken we opnieuw uit naar een succesvolle deelname en nog meer leesplezier voor alle deelnemers! 

Ontdek Vakantielezen