Ontmoetingsverhalen

Gepubliceerd op: 2 maart 2022 09:52

In het kader van Age Friendly Cultural City’s is als vervolg op Ontmoetingsverhalen Schoonebeek in Emmerhout de tweede editie uitgevoerd. Bij dit project ligt de focus op leeftijdsvriendelijk ouder worden waarbij kunst en cultuur als een vanzelfsprekende factor wordt ingebed. De Kunstbeweging richtte zich in dit project op ‘robuuste ouderen’: ouderen die nog zelfstandig en mobiel zijn.

Persoonlijke verhalen van inwoners op diverse locaties in de wijk worden verwerkt tot verhalenroutes. De route is te volgen met een app op een smartphone maar ook met een routekaart en bijbehorend boek. Routeborden markeren de route, bij elk bord kun je een QR code scannen waarna je uitkomt op een website waar het verhaal te beluisteren is. Ook staan alle verhalen, routes en informatie op www.ontmoetingsverhalenemmen.nl.

Tijdens het project hebben de deelnemers meegedaan aan een beeldende workshop waarin zij hun verhaal hebben verwerkt wat heeft geresulteerd in een expositiewand. In totaal zijn 28 verhalen vertolkt. Het project is uitgevoerd door kunstenares Ellen Kroeze en tekstschrijver Elke Beekman. Er is in de wijk samengewerkt met o.a. de gebiedscoördinator en Wijkbelangen Emmerhout. De Kunstbeweging integreert cultuurparticipatie voor ouderen in haar beleid.

Schoonebeek

In Schoonebeek is als eerste locatie een verhalenroute gemaakt en geopend. Samen met inwoners van het dorp zijn beeldend kunstenares Ellen kroeze en tekstschrijfster Elke Beekman op zoek gegaan naar verhalen. Velen van hen wilden hun verhaal delen. Van alle 26 verhalen zijn 3 routes gemaakt van 2.5, 7 en 9 kilometer die je kunt wandelen of fietsen via Google maps. Op elk punt waar een verhaal zich heft afgespeeld hangt een bord met een QR code. Met een smartphone kunnen de codes gescand worden en wordt je automatisch doorverwezen naar een website waar alle verhalen op staan die je ter plekke kunt luisteren. Ook met het boek en de routekaart kun je de verhalen lezen op locatie.