Van Gogh jaar

Drenthe 2023

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode zijn er vijf schilderijen, ongeveer vijftien tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven.

Activiteiten bij Facet

Expositie: zelfportretten van van Gogh

Kennismaken met Vincent van Gogh door hem aan te kijken? Dat kan via zijn 35 geschilderde zelfportretten die hij maakte van februari 1886 tot september 1889, nageschilderd in Emmen door 35 schilders.

Meer informatie

Workshop zonnebloemen maken met mozaïek

In deze workshop gaan we aan de slag met het maken van een zonnebloem van mozaïek.

Meer informatie


Workshop Zonnebloemen schilderen

De zomer begint, het is 21 juni en we gaan Zonnebloemen schilderen bij Facet in Emmer-Compascuum! Deze workshop is voor kinderen van groep 5-8 en wordt georganiseerd in samenwerking met de Brede School.

Meer informatie

Kinderworkshop Zonnebloemen maken

2023 is het jaar van van Gogh in Drenthe. Hij schilderde heel veel prachtige zonnebloemen. In deze workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar kun je je eigen zonnebloem maken.

Meer info


Lezing: De hoed van Vincent

De lezing wordt gegeven door Margaret Breukink, die met haar ruime ervaring en kennis van de kunstgeschiedenis, gecombineerd met haar enthousiasme voor kunst, haar publiek op verhalende wijze mee zal nemen.

Meer info en aanmelden

Van Gogh, het Esdal college en Facet

De leerlingen van Esdal College maakten in het najaar van 2022 kennis met allerlei kunstdisciplines op diverse culturele locaties in Emmen.  Op 15 en 16 juni 2023 krijgt het educatieproject een vervolg.
 

Lees verderTop 3 boeken


Leestip van onze redactie

Vincent van Gogh De kunst van het woord

zijn mooiste brieven

Het beste medicijn tegen artistieke twijfel. Proza om je aan te laven - troostrijk en diep.' Frank Westerman Vincent van Gogh was behalve een baanbrekend kunstenaar ook een begenadigd schrijver. De honderden brieven die hij aan zijn broer Theo en aan...

Bekijk dit e-book


Top 3 e-books

 • Barbara Stok Vincent

  Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin...

  E-book

 • Willem-Jan Verlinden De zussen Van Gogh

  De zussen Van Gogh is het intrigerende levensverhaal van de drie zussen van Vincent, verteld tegen de achtergrond van een roerige periode in de geschiedenis en gebaseerd op de door hen zelf geschreven brieven en andere familiedocumenten. Het boek bevat een groot aantal brieven en afbeeldingen, waarvan een deel voor het eerst in boekvorm verschijnt....

  E-book

 • Vincent van Gogh Ik heb een vuur in mij

  Bloemlezing met een selectie van 256 van de brieven van Vincent van Gogh, met een ruime biografie.

  E-book