Facet gaat de strijd aan tegen laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 9 augustus 2022 14:51

Facet gaat de strijd aan tegen laaggeletterdheid tijdens de Week van Lezen en Schrijven van 8 t/m 14 september.

In deze week vragen we samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties om extra aandacht voor het aanpakken van laaggeletterdheid in Nederland. We roepen daarom iedereen op om samen met ons mee te doen!

Laaggeletterdheid in Nederland, hoe zit dat eigenlijk?

Wist jij dat 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Daarbij hebben ze vaak ook moeite met het gebruiken van een computer of smartphone met negatieve gevolgen: een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is voor hen extra lastig. Dat zou natuurlijk niet zo moeten zijn! Daarom zetten wij, Facet, ons in tijdens de Week van Lezen en Schrijven om hier iets aan te doen. Onze samenleving wordt alleen maar sterker als iedereen goed kan meedoen. Kom jij daarom ook in actie? Lees hieronder hoe.

Hoe kan jij helpen en meedoen?

Laaggeletterdheid aanpakken moeten we met z’n allen doen, daarvoor hebben we jouw hulp dus nodig! Je kunt op allerlei manieren helpen: als taalvrijwilliger kun je bijvoorbeeld mensen helpen om hun taalvaardigheden te verbeteren. Geen tijd? Geen probleem! Je kunt ook donateur worden of helpen door informatie over de campagne te delen op social media. Lees op de website www.lezenenschrijven.nl/wat-kan-ik-doen meer informatie over hoe jij kunt helpen en doe ook mee!

Facet organiseert rondom de Week van Lezen en Schrijven verschillende gratis activiteiten. Zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen en schrijven. 

Stichting Lezen en Schrijven

De Week van Lezen en Schrijven is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven. De stichting zet zich in zodat iedereen in Nederland kan lezen, schrijven, rekenen en goed omgaan met de laatste technologie zoals een computer of smartphone. Want de stichting gelooft dat onze samenleving alleen maar sterker wordt als iedereen goed kan meedoen.

Nederlands leren

Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek waar iedereen welkom is die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en praten. Ook vind je er eenvoudige boeken en oefenmateriaal.Het is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Kom eens langs!